Лікувальні рецепти ячмінних відварів і компресів

При сильному кашлі, проносі, коліті, гастриті, виразці шлунка і дванадцятипалої кишки та інших запальних захворюваннях шлунково-кишкового тракту. Взяти 100 г зерна ячменю, залити 1 л кип’яченої води кімнатної температури, настояти 5-6 годин, потім поварити 15-18 хвилин і дати 30-40 хвилин настоятися. Потім ячмінний відвар процідити і пити 3-4 рази на день перед їжею по чверті склянки.

При хронічних запорах: дрібно нарізати 4 невеликих груші, змішати з 150 г ячмінних зерен, залити 1,5 л води і варити на слабкому вогні 20 хвилин. Потім остудити, процідити і приймати по 1 чверті склянки за 10 хвилин до їжі 3 рази на день.

При бронхіті, пневмонії і туберкульозі, що супроводжуються сильним кашлем: 2 ст. ложки родзинок змішати з 2 ст. ложки зерна ячменю чи вівса і залити водою в кількості 1,5 л. Потім варити під кришкою на слабкому вогні, до тих пір, поки половина рідини не випарується. У готовий ячмінний відвар можна додати 1 ст. ложку меду.

При сильному кашлі також допоможе відвар, який можна приготувати так: змішати в рівних кількостях зерна ячменю, жита і вівса. перемолоти в кавомолці, додати трохи цикорію і мигдалю і заварити окропом. Пити по 3-4 рази на день, перед вживанням можна додавати в ячмінний відвар пряжене молоко.

Як загальнозміцнюючий засіб для хворих, які перенесли операції на органах черевної порожнини. можна використовувати ячмінний відвар, приготований за наступним рецептом: 40 г подрібнених в кавомолці зерен ячменю заливають 450 мл гарячої води, настоюють 4-4,5 години, а потім варять 12-15 хвилин на слабкому вогні. Потім охолоджують, проціджують і приймають по 3 ст. ложці перед їжею 3 рази на день.

При діатезі корисно приймати ванни з додаванням ячмінного відвару, який можна приготувати таким чином: змішати 25 г кори дуби і 400 г зерен ячменю, подрібнити, потім залити 8 л води і варити на слабкому вогні 30 хвилин. Потім настояти 1 годину, процідити і додавати в ванну.

Відвар ячменю для посилення лактації. 300 г ячмінних зерен залити 3 л води і варити на слабкому вогні 2:00 (в даному випадку буде вельми корисно вівсяні зерна варити разом з насінням фенхеля). Потім отриманий відвар охолодити, процідити і приймати по 3 рази на день по третині склянки.

Для зняття м’язового напруження, витягування гною з нариву або отрути з місця укусу допоможе ячмінний компрес, який можна приготувати таким чином: перемолоти зерна ячменю в кавомолці, потім перемішати їх з гарячою водою до отримання однорідної пастоподібної маси. Отриману масу загорнути в бавовняну тканину або рушник, і прикладати у вигляді гарячого або холодного компресу. При застосуванні такої припарки при наривах або укусах в неї корисно додавати подрібнену цибулю. А якщо в приготовлену по вищеописаному рецептом масу додати мед, то тоді такий компрес можна буде застосовувати також при подразненнях шкіри або екземі.

Для грудних немовлят, що знаходяться на штучному вигодовуванні. буде особливо корисний ячмінний відвар, який готується так: 1 ч. ложку подрібнених в кавомолці зерен ячменю заливають 1 склянкою окропу, і варять на слабкому вогні до тих пір, поки ячмінна маса не розвариться. Потім отриманий відвар охолоджують, проціджують і використовують як добавки до цілісного коров’ячому молоку або приготованої для вигодовування молочної суміші. Для годування дитини 1-2 місячного віку на 1 частина незбираного молока беруть 3 частини ячмінного відвару. Зміст відвару ячменю в молоці слід зменшувати зі збільшенням віку дитини. Підгодовувати малюка ячмінним відваром рекомендується до досягнення нею 9 місячного віку.

Лікувальні рецепти настоїв і відварів на основі ячмінного солоду

Як приготувати солод із зерна ячменю в домашніх умовах ви можете дізнатися у розділі «Пророщування ячменю і приготування ячмінного солоду»

При недокрів’ї, радіаційному опроміненні слід вживати наступний засіб: 1 ст. ложку ячмінного солоду залити 1 склянкою води, настояти 1:00 в теплому місці. Потім прокип’ятити на слабкому вогні 10 хвилин. Остудити і приймати 3 рази на день по 0,5 склянки до їди.

При підвищеному рівні цукру в крові, геморої, тубуркулезе, бронхіті, пневмонії, ангіні, кашлі принесе полегшення такий настій: 2 cт. ложки подрібненого ячмінного солоду залити 250 мл окропу, настояти 4:00. Потім охолодити і пити по 0,5 склянки 4-5 разів на день. У такій ячмінний настій можна додавати трохи меду. Це ж засіб буде вельми ефективно при авітамінозі, анемії, занепаді сил.

При хворобах нирок, сечового міхура, сечовивідних шляхів, золотусі, а також розладах нервової системи народна медицина рекомендує такий настій: 4,5 ст. ложки ячмінного солоду залити 1,5 л окропу, настояти 20 хвилин. Потім остудити і пити по 0,5 склянки 5 разів на день.

Кисіль з пророщених зерен ячменю буде особливо корисний людям, страждаючим цукровим діабетом, ожирінням, гастритом, виразкою шлунка і дванадцятипалої кишки. Приготувати такий кисіль можна наступним чином: пророщені зерна ячменю слід подрібнити у кавомолці або м’ясорубці. Потім необохдімо додати в отриману масу трохи прохолодної кип’яченої води, все перемішати, залити окропом, прокип’ятити 2-3 хвилини, і процідити через марлю. Курс лікування даним засобом становить 15 днів. Ячмінний кисіль слід вживати тільки в свежеприготовленном вигляді.

У пору зимово-весняного авітамінозу дорослим і дітям корисно пити ячмінну воду. Приготувати її зовсім нескладно: 300 г пророщеного зерна ячменю потрібно залити 1 л води і довести під закритою кришкою до кипіння на слабкому вогні. Потім дати настоятися 30 хвилин, процідити і охолодити. Пити таку ячмінну воду рекомендується щодня по 1 склянці. Для поліпшення смаку в такий засіб можна додавати фруктові соки або сиропи.

Компреси з ячмінного солоду – популярне в народній медицині засіб для лікування запальних захворювань шкіри, маститів, грудниці, доброякісних пухлин.

Протизапальну та заспокійливу дію при різних захворюваннях шкіри роблять лікувальна солодове ванна. настій для якої можна приготувати таким чином: 1,5 кг подрібненого ячмінного солоду заливають 3 л окропу, настоюють 30-45 хвилин, проціджують і виливають у ванну. Для приготування дитячої ванни достатньо 500 г ячмінного солоду.

При запальних процесах на шкірі корисні також і солодові маски. Для приготування такої поживною, протизапальної маски достатньо 3 ст. ложки подрібненого ячмінного солоду залити 1 л гарячої води і настояти 30 хвилин.

Або читайте here.

З цим читають:



А що ти думаєш з цього приводу? Ваші відгуки: