Продукти, що містять цинк: зверніть увагу на морепродукти

  • Продукти, що містять цинк: зверніть увагу на морепродукти
  • Додатковий прийом цинку

продукти містять цинкЦинк називають мікроелементом молодості. Без цинку неможливий правильний обмін речовин, тому що він входить до складу всіх ферментів, гормонів і вітамінів, а значить, впливає на стан організму на клітинному рівні. Особливо багато цинку міститься в морепродуктах.

Вплив цинку на організм людини

Кількість цинку в організмі людини становить 1,75 г, тобто всього лише в два рази менше, ніж заліза. Велика кількість цинку міститься в гіпофізі (головної залозі внутрішньої секреції в нашому організмі), інших залозах внутрішньої секреції, печінки, скелеті, нігтях і волоссі. У крові цинк міститься в основному в ядрах і мітохондріях еритроцитів, частково він міститься в кістковій тканині.

Цинк входить до складу більшості ферментів (речовин, здатних багаторазово прискорювати біохімічні реакції), крім того, він регулює діяльність більшості ферментних систем. Входить він також до складу багатьох гормонів і вітамінів, а це значить, що він є життєво необхідним мікроелементом. Цинк забезпечує процеси кровотворення, ділення клітин, синтезу ДНК і РНК, регуляції імунітету, синтезу травних ферментів, інсуліну, чоловічого статевого гормону тестостерону (з нього в подальшому утворюються жіночі статеві гормони естрогени), синтезу печінкою білків, росту всього організму, а також волосся та нігтів, регенерації шкіри після поранень та виразок, формування колагенових волокон (пружності шкіри), енергетичного обміну клітин.

У звичайному харчовому раціоні сучасної людини міститься близько 11 – 13 мг цинку, з яких всмоктується в кишечнику всього 5 – 6 мг. Виводиться цинк в основному з калом, але значна частина його втрачається з потом і трохи – з сечею. Тому при проносах і підвищеної пітливості (наприклад, в спеку) організм відчуває потребу в цинку.

Особливо потребують цинку годуючі матері, які щодня до чверті надходить в їх організм цинку віддають дітям. Засвоюваність цинку з грудного молока є майже повною, тоді як з молочних сумішей засвоюється тільки 10 – 15% цинку, в результаті чого у дітей – искусственников збільшується ризик виникнення анемій, порушень росту і статевого дозрівання.

В яких продуктах більше цинку

Більше цинку міститься в продуктах тваринного походження, до того ж цинк, що міститься в тваринних тканинах, краще всмоктується в шлунково-кишковому тракті людини. Проблема в тому, що рослинні продукти містять багато солей фітіновой кислоти, тоді як в продуктах тваринного походження їх немає. Фітинова кислота утворює в тонкому кишечнику нерозчинні комплекси з іонами кальцію, магнію і цинку, з-за яких ці мікроелементи не всмоктуються.

Багато цинку міститься в морепродуктах – в мідіях, устрицях, креветках. Наприклад, в 100 г устриць міститься до 100 мг цинку. Багато цинку міститься в оселедця, макрелі, м'ясі, яловичої печінки.

З рослинних продуктів багато цинку міститься в насінні соняшнику, гарбуза, квасолі, горосі, грибах, вівсяній і гречаній крупі, волоських горіхах, зернах пророслої пшениці. Але, незважаючи на великий вміст цинку в цих продуктах, засвоюється він погано.

Джерело: www.beautynet.ru

 


А що ти думаєш з цього приводу? Ваші відгуки: