Сандалове масло: інгредієнт краси

  • Сандалове масло: інгредієнт краси
  • Цілющі властивості

сандалове маслоСандалове масло відоме як ефірна олія, що володіє солодким, теплим, багатим деревним ароматом, яке використовується як ароматична олія для тіла і входить до складу таких парфумерних виробів як парфуми, лосьйони після гоління, і іншої косметичної продукції. Сандалове дерево має свою багату історію. Воно було частиною релігійних і духовних традицій Індії ще з доісторичних часів і ефективно використовувалося традиційною медициною протягом тисячоліть.

Сьогодні сандалове масло широко затребуване, і його запаси виснажуються. Це призвело до багатьох небажаних результатів:

  • сандалове масло – одне з ефірних олій, які найчастіше підробляють;
  • ціна сандалового масла нестримно зростає (приблизно на 25% в рік);
  • через високу вартості сандалового масла дерева незаконно вирубують, що призводить до втрати цього дорогоцінного ресурсу, так як вирубуються занадто молоді дерева, або дерева вирубуються, а коріння залишаються і гниють (коріння – найбільш цінна частина дерева, з якої отримують масло).
  • Сандалові дерева ростуть в недостатній кількості для того, щоб задовольнити потреби ринку.

Ситуація навколо сандалових дерев стає все гірше, і ці дерева, як і масло, що отримується з них, набувають все більшу цінність, тому ставлення до них має бути дуже дбайливим, як до чогось дуже рідкісного, що потрібно використовувати тільки в особливих випадках.

Способи отримання масла

Сандалове масло отримують з серцевини сандалового дерева – найціннішою його частини. Найкраща серцевина видобувається з коренів. Стовбур дає масло нижчої якості. Більш старі дерева мають більше деревини, тому цінуються вище. Якість масла в кінцевому підсумку залежить від якості дерева, часу дистиляції та досвідченості дистилятора. У наші дні сандалове масло отримують в основному шляхом парової дистиляції, процесу, під час якого дуже гарячий пар пропускають через подрібнене дерево. Пар допомагає отримати ефірну олію з клітинної структури дерева. Пара охолоджується і перетворюється в Сандаловий гідрозолів і сандалове ефірна олія.

Гідродістілляція – це традиційний спосіб отримання масла. Зараз цей метод застосовується рідко, але вважається, що з його допомогою виходить масло з прекрасним ароматом.

Ще одним способом отримання ефірного масла з рослинних матеріалів є вуглецевий метод.

Підробка сандалового масла: сандалове масло підробляють найбільш часто в порівнянні з іншими ефірними маслами. Підробки бувають різних видів. Наприклад, даний ефірна олія розводять іншим, більш дешевим, або додають хімікати до натуральній олії, або відновлюють масло натуральними або синтетичними ароматичними речовинами. Розбавити ефірна олія дуже просто, і це може зробити будь – від дистилятора до споживача. Однак часто розбавляють і підробляють масло посередники в лабораторіях. Деякі підробки легко відрізнити, але підробки, виконані фахівцем за допомогою правильних матеріалів, відрізнити буває дуже складно.

Використання

  • в ароматерапії: сандалове масло має довгу історію застосування в традиційній медицині. Воно є частиною китайської медицини і індійської науки зцілення під назвою Аюрведа.
  • В парфумерії: сандалове масло широко використовується в натуральної парфумерії як гармонізуючий компонент, базова нота і фіксатор. Воно допомагає з'єднати інші масла між собою і додає витончений аромат, не перебиваючи запах інших масел. Це базова нота, яка допомагає триматися запахам інших масел, які схильні швидко вивітрюватися.
  • В духовних цілях: олія сандалового дерева широко використовується в духовних традиціях Сходу. Воно вважається корисним для медитації і для заспокоєння і зосередження розуму. Його кадив у вівтаря як пахощі. Масло сандалового дерева використовується для помазання чола як благословення.

Яке сандалове масло краще купувати

Купуйте те масло, яке ви віддаєте перевагу. Якщо вам не потрібно чисте натуральне масло, якщо ви використовуєте його як парфюм (а не в лікувальних цілях), і вам подобається запах синтетичного масла, купуйте його. Кращий спосіб зберегти сандалові дерева – це перестати використовувати натуральне сандалове масло. Якщо ви використовуєте сандалове масло для запаху, але волієте натуральні продукти, цілком нормально, якщо сандалове масло розбавлене базисним маслом, наприклад, маслом жожоба.

Можна придбати масло з дешевших порід сандалового дерева. Якщо ви знайшли масло, яке вам дійсно подобається, купуйте його. З часом це масло стає краще (на відміну від інших ефірних олій).

Цілющі властивості сандалового масла: антисептичну, протизапальну, спазмолітичну, в'яжучий, сприяюче рубцюванню, вторгнень, сечогінний, дезінфікуючий, пом'якшувальний, відхаркувальний, гіпотензивну, що покращує пам'ять, седативну і тонізуючу.

Ефірна олія сандалового дерева отримують шляхом дистиляції шматків дерева, які беруться від зрілих сандалових дерев у віці 40-80 років (в ідеалі -80 років). Чим старше дерево, тим більше в ньому міститься масла і тим багатше його аромат. Що стосується якості, найкращим вважається індійський сандал (ботанічна назва – Santalum Album). Є ще два різновиди сандалового дерева, а саме гавайський сандал (Santalum Ellipticum), яке теж цінується завдяки своїй високій якості, і австралійський сандал (Santalum Spicatum), який не так хороший, але більше використовується в комерційних цілях, оскільки перші два види не так доступні і тому коштують надзвичайно дорого. Головними компонентами ефірної олії сандалу є бета-сантанол, Санта-ацетат і сантали.

Протягом сторіч сандал вважався атрибутом гідності і привілейованого становища у багатьох цивілізаціях і релігіях світу, особливо в індуїзмі. Там сандал вважався священним і був невід'ємною частиною всіх соціальних і релігійних ритуалів і церемоній, починаючи з народження людини і до самої його смерті. Його приносили в жертву богам і богиням, використовували як прикраси для немовлят в день народження, на весіллях прикрашали їм нареченого і наречену, а також спалювали разом із прахом під час кремації.

Джерело: www.beautynet.ru

 


А що ти думаєш з цього приводу? Ваші відгуки: