Вино з кульбаб: напій з фантастичної повісті

  • Вино з кульбаб: напій з фантастичної повісті
  • Це цікаво

вино з кульбабЦе незвичайне , дуже ніжне квіткове вино, немов подарунок за труди по збору і приготування тонкого напою. Яскраве золотисте, запашне вино з кульбаб приготувати зовсім неважко, знаючи кілька простих правил. Цей напій може стати справжньою загадкою для гостей, дивуючи гамою смаку та аромату.

Потрібно лише дочекатися часу літнього цвітіння кульбаб, не допускаючи їх перезрівання і перетворення жовтих головок в шапку повітряних парашутики. Вино з кульбаб – не вигадка фантаста Бредбері, а реальний і дуже популярний в Англії напій.

Кульбаба лікарська

Кульбаба відноситься до сімейства айстрових, і є не тільки гарною квіткою, але і лікарською рослиною. У нього багато інших національних імен: пустодуй, кульбаба, пухівка, російська цикорій, єврейська шапка. У народі жовті квіти рослини називають життєвим еліксиром. Древні китайці вживали квітки кульбаби в їжу, готуючи з них мед, вино і варення. Ці рецепти застосовуються повсюдно і сьогодні. З листя молодих рослин готують супи, зелені борщі та салати, оскільки свіжа поросль позбавлена ​​гіркоти. З коренів кульбаби готують лікарський жовчогінний засіб, смажені корені застосовуються як сурогат кави. У Китаї це трав'яниста рослина визнано овочем, а європейці відносять його до бур'яну.

Ростуть кульбабки повсюдно, їх рід нараховує більше тисячі дрібних видів і трохи менше сімдесяти великих. Немає цього популярного рослини тільки високо в горах і в Арктиці. У Росії найбільше поширення отримав кульбаба лікарський, що містить залізо, калій, фосфор, вітаміни групи В, С, А, Е і невелика кількість білка. Кальцію в кульбабу більше, ніж у шпинаті. Для приготування вина жовті квіти потрібно збирати рано вранці, при яскравому сонці. Найбільш якісним сировиною є великі і повністю розкриті бутони, які потрібно зривати без стебел.

Як приготувати вино з кульбаб

Для того, щоб отримати два з половиною – три літра вина, потрібно набрати три кілограми квіток кульбаби, видаливши квітколоже. Для приготування домашнього напою годяться тільки жовті голівки. Квіти ретельно перемити, залити літром окропу і залишити для настою на добу – двоє, накривши чистим рушником. Потім квітки віджати, макуха викинути, а в темну рідину додати два літри фільтрованої води, закип'ятити, наточити п'ять склянок цукру, сік одного лимона і одного апельсина, винні дріжджі і жменю промитого ізюму. Винні дріжджі можна замінити хлібопекарськими, але не сухими, не додавати соки цитрусових, правда, смак у такого напою буде значно відрізнятися.

Суміші потрібно дати три дні для первинного бродіння. У цей час бутель або банку з масою необхідно накрити прокип'яченої марлею і помістити в сухе темне місце. Повинна вийти прозора рідина кольору бурштину. Потім за допомогою гумової трубочки, щоб не підняти осад, перелити рідину в чистий бутель, не доливаючи до краю четверту частину, і закрити бродильної пробкою. Її роль може виконати повітряну кульку, гумова рукавичка, або вата, загорнута в марлю. Після закінчення бродіння розлити вино по пляшках і залишити для дозрівання на три-п'ять місяців.

Джерело: www.beautynet.ru

 


А що ти думаєш з цього приводу? Ваші відгуки: