Вино з вишні: рубіновий напій

  • Вино з вишні: рубіновий напій
  • Користь вишневого вина

Після винограду вишня є одним з кращих плодів для виноробства. Густе рубінове терпке вино, корисне і ароматне, справжній подарунок для дружнього застілля і домашньої вечірки. З різних сортів вишні виходить величезний асортимент вин – від сухого, столового до лікерного, міцного, десертного. Користь вина з вишні пояснюється особливим вітамінним складом плодів і їх терпким смаком.

Вишневе вино, особливості виготовлення

Головною особливістю приготування вина з вишні є грамотний добір сировини: плоди повинні мати густу забарвлення, бути стиглими і кислуватими на смак, не перезрілі, не загнили. Солодкі сорти вишні дають нетривке і мляве вино. Для столових вин найкраще підходять сорти Володимирська, Морель, Левінка, Лутівка та інші. Після збору плодів до моменту приготування вина урожай зберігають не більше трьох доби в прохолодному приміщенні.

Перед тим, як отримати з вишень сік, необхідний для утворення винного сусла, плоди замочують у воді, потім видаляють кісточки, інакше при роздробленні вино придбає присмак гіркого мигдалю. Вичавки також заливають водою на добу і потім віджимають в сусло, враховуючи кількість рідини.

Кілька рецептів вишневого вина

З свіжої вишні можна приготувати вина на будь-який смак, рецептів приготування домашнього алкоголю існує безліч. На вино йде як чистий вишневий сік, так і мезга, іноді залишають частину кісточок для додання напою особливої ​​пікантною гірчинки. Можна зробити вина з різними смаками, додавши малину, смородину, черешню, сливу, яблука, агрус та інші плоди і ягоди.

Підготовка плодів завжди одна й та ж: зрілу вишню миють, видаляють плодоніжки і подрібнюють, попередньо видаливши кісточки, отримують сік. Потім за різними рецептами з цим соком проводять наступні маніпуляції:

  • десять літрів соку з'єднують з двома з половиною кілограмами цукру і двома з половиною літрами води, роблять сусло, додають винні дріжджі і залишають для бродіння на десять діб. Потім знімають з осаду, домішують півлітра спирту та один кілограм цукру, витримують ще десять діб, фільтрують і розливають по пляшках. Так отримують солодке кріплене вино.

Легке вино одержують з десяти літрів соку, одного кілограма цукру і трьох грамів винно-кам'яної кислоти (для солодкої вишні). Після змішування компонентів, вино ставиться на бродіння, фільтрується і розливається по приготованим пляшках.

Вишняк готують більш простим способом: вишню засипають цукром у великій бутлі, в розрахунку на один кілограм плодів чотириста грамів цукру, виставляють на сонце для бродіння на п'ять – шість тижнів, зав'язавши шийку бутля марлею. Потім відціджують вино і розливають по пляшках, так виходить першій вишняк. Решту ягоди протирають крізь друшляк, або віджимають пресом і знову ставлять на сонце для бродіння на два – три дні. Потім сік відціджують в чисту тару, а жом віджимають через сито, додають у вино, залишають на доброджування ще на дванадцять – двадцять днів. Готовність напою визначають по відсутності пухирців газу та легкому освітленню сухого вина.

Готове вишневе вино має дуже насичений рубіновий, іноді малиновий колір, в залежності від забарвлення плодів, приємну кислинку, терпкість і аромат свіжої вишні.

Джерело: www.beautynet.ru

 


А що ти думаєш з цього приводу? Ваші відгуки: